Let's meet / story

Ik krijg hier de kans om volledig mezelf te zijn.

Bij Axians hebben we oog voor onze medewerkers. Daarom vinden we het belangrijk dat collega’s de ruimte krijgen voor een goede verdeling tussen werk en privé. In een reeks interviews spreken we medewerkers van verschillende business units waarin zij vertellen wat voor hen die juiste balans oplevert. In dit artikel spreken we Anouk (33) over volledige focus, elkaar helpen en de magie van bordspellen.

Anouk Hiddink

Anouk voelt zich prettig in de IT-wereld. En naar eigen zeggen komt dit door het ‘type’ mens waar ze nu veel mee samenwerkt. “Het zijn vooral hele rustige, introverte, maar ook zeker superlieve mensen. Iedereen wil elkaar graag helpen, er is wederzijds respect en je kan gewoon jezelf zijn. Dat vind ik binnen een werkomgeving hele waardevolle punten. Ik ben een zij-instromer binnen Axians en heb dus nog niet alle kennis paraat. Maar daar gaat iedereen heel goed mee om. En ik ben leergierig. Als ik iets niet snap, staat niemand daar raar van te kijken en wordt het zonder probleem nog een keer uitgelegd. Dat maakt de drempel om vragen te stellen natuurlijk veel lager. En daardoor leer je ook weer meer.”

Voedseltechnologie

Anouk stipt het zelf al aan; haar achtergrond ligt niet in de ICT-branche. Want tot voor kort stond ze als chemisch analist in een laboratorium. Heel wat anders. “Het leek me altijd heel leuk om met voeding te werken. En als analist kreeg ik de mogelijkheid om voedsel te onderzoeken. Op een gegeven moment was ik doorgegroeid naar een leidinggevende functie en toen ontstond toch de behoefte om iets nieuws te gaan doen. ICT was niet eens een hele grote verandering want ik had altijd interesse in dingen ontwerpen en ontwikkelen. Ook gamen is altijd een hobby geweest. En tijdens een omscholingstraject kwam ik in aanraking met Axians. Sowieso mooi dat zo’n bedrijf ook openstaat voor sollicitanten die op deze manier het werkveld inrollen. En grappig genoeg is de overstap van het laboratorium naar Axians niet eens heel groot. Ook hier onderzoek je en ook hier probeer je problemen op te lossen. De materie en de tools zijn misschien anders, maar de insteek komt overeen.”

Bruggen bouwen

Inmiddels heeft Anouk zich gericht op Java-code schrijven en heeft ze haar draai binnen Axians goed gevonden. Dat zit hem voor een groot deel in het feit dat ze veel flexibiliteit in haar werk ervaart. Zo werkt ze op kantoor wanneer dat handig is en vanuit huis wanneer ze daar zin in heeft. “Ik werk eigenlijk zelden op locatie, dus bij een klant. In ons team werken we namelijk voor één grote klant met allemaal verschillende projecten, voornamelijk gericht op code. En dan specifiek gaat het binnen ons team om de verbinding tussen twee projecten dus bijvoorbeeld de connectie tussen een boekingsprogramma en bijvoorbeeld een marketingprogramma. Hoe laat je deze goed met elkaar samenwerken. Ik schrijf dan mini-programma’s om een route te creëren die de data van de ene plek naar de andere brengt. Eigenlijk een soort brug. En daar kan ik dus hele dagen mee bezig zijn.”

Focus

Zo’n dag vol bruggen bouwen kan behoorlijk intensief zijn. In opperste concentratie de juiste code bouwen kan veel van iemand vragen. Anouk vindt het daarom prettig om vroeg te starten. “Rond 07:00 uur start ik de computer op, maar laat ik mijn Teams nog uit. Zo kan ik rustig de juiste focus vinden zonder te veel afleiding. Vaak zijn er maar weinig collega’s op dit tijdstip aan het werk dus heb ik de ruimte en rust om geconcentreerd code te schrijven. Om 10:00 uur komen we als team digitaal samen en bespreken we de dag. Dan heb ik er toch al drie uur opzitten. Die focus vind ik belangrijk en als ik die goed te pakken heb, kan er van alles om mij heen gebeuren zonder dat ik het door heb. Op kantoor lukt dat minder goed dan thuis, maar met bijvoorbeeld een goede koptelefoon kan je je toch prima afsluiten wanneer dat nodig is.”

Bewuste balans

Bij intensief werk met een opperste concentratie hoort ook op de juiste momenten je ontspanning pakken. De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen staan. Met een goede werk-privébalans is Anouk heel bewust bezig. “Ik doe daar nu een aantal jaar echt mijn best voor. In het verleden heb ik in andere functies echt wel 70 uur per week gewerkt. Dat is te veel. Dat houd je misschien een tijdje vol, maar het gaat toch vaak ten koste van waardevolle zaken in je privéleven. Daarom heb ik hier ook aangegeven dat het niet mijn voorkeur heeft om vijf dagen op kantoor te werken. Soms kan ik mijn werk veel geconcentreerder thuis uitvoeren. Dat snappen ze bij Axians gelukkig heel goed. En natuurlijk werk je soms wat langer door, bijvoorbeeld bij een deadline. Maar dan compenseer je die uren de volgende keer weer door eerder uit te loggen. Het is ook je eigen verantwoordelijkheid natuurlijk. Maar ook dat is bij Axians goed geregeld. Die eigen verantwoordelijkheid krijg je hier namelijk ook. Er is niemand die je verplicht om op bepaalde tijden te werken of vaste dagen vanuit kantoor. Zo kan je dus zelf de omstandigheden creëren om je werk zo efficiënt en prettig mogelijk uit te voeren. Ik weet inmiddels heel goed wat voor mij werkt en ik krijg de ruimte om het zo in te richten.”

Bordspel

Zo weet Anouk dus goed wat ze qua werk moet doen om haar balans goed in de gaten te houden. Maar ook privé heeft ze een duidelijke én vooral originele manier gevonden. Zo haalt Anouk haar ontspanning uit bordspellen. Nu klinkt dat niet direct bijzonder, maar bij haar thuis worden de spellen zelf bedacht. “Elke week komen we samen met een groepje vrienden en dan spelen we inderdaad een zelfbedacht bordspel. Gebaseerd op Dungeons and Dragons, een oude spel. Met een 3D printer kan ik zelf items maken, waarna we ze verven. En zo creëren we een eigen verhaal en iedereen beslist zelf welk avontuur hij in het spel wil beleven. En met de zelfgemaakte items maken we het meer visueel zodat niet iedereen alleen een verhaaltje vertelt. Buiten dat het heel fijn is om wekelijks tijd met elkaar door te brengen, is het natuurlijk ook ontspanning. Door zo creatief bezig te zijn, prikkel ik mijn mind op een andere manier dan wanneer ik code schrijf. En dat houdt me scherp en dat helpt me ook om tijdens het werk de juiste focus te hebben. Ik geloof dat ik de juiste balans inmiddels wel gevonden heb.”

Leer ons beter kennen

Maak een
afspraak met
Harm

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.