Let's meet / story

Ik bepaal zelf hoe mijn dag eruitziet

Bij Axians hebben we oog voor onze medewerkers. Daarom vinden we het belangrijk dat collega’s de ruimte krijgen voor een goede verdeling tussen werk en privé. In een reeks interviews spreken we medewerkers van verschillende business units waarin zij vertellen wat voor hen die juiste balans oplevert. In dit artikel spreken we Thies (27) over zwoegen op de fiets, het zaadje van Axians en een goed stuk vlees op de barbecue.

Thies Voordewind

Waar Thies zijn jeugd doorbrengt in het Hoge Noorden, blijft hij in zijn studietijd ook de provincie trouw. Hij besluit om te gaan ‘werken met cijfertjes’, zoals hij het zelf omschrijft. Een financiële studie in Groningen. Een richting die zijn interesse altijd al had. Maar tijdens deze studie ontdekt hij echter een kant die hem nóg meer aanspreekt: “Een groot deel van mijn opleiding stond in het teken van consultancy. Erg leuk. En dan met name de gespreksvaardigheden en het voeren van adviesgesprekken. Dus aan de ene kant werk je met cijfers en aan de andere kant kijk je met klanten waar hun behoeften liggen. Hoe je ze het beste kan helpen. Die combinatie werkte goed voor mij en dat heeft me aan het denken gezet.”

Zaadje gepland

Dat nadenken krijgt een nieuwe dimensie wanneer Thies tijdens een minor voor het eerst kennis maakt met Axians. “Klopt, er was destijds een workshop die door Axians werd verzorgd. De manier waarop die twee medewerkers alles brachten, sprak mij aan. Ze waren heel enthousiast over hun bedrijf en hun werk, maar ook vertelden ze mooie dingen over de visie van het bedrijf en waarom het leuk is om daar aan de slag te gaan. Met name de zelfstandigheid in je werkzaamheden vond ik een pré. En IT heeft ook altijd mijn interesse gehad. Ik was vaak in de weer met computers en programmeren dus de branche was me niet onbekend. En die workshop is me altijd bijgebleven. Dus toen ik een nadacht over een traineeship was Axians een logische keuze.”

Zelfstandig

Inmiddels is het einde van Thies’ traineeship in zicht en kan hij bevestigen dat het beeld, ooit geschetst door twee Axians-medewerkers tijdens een workshop, klopt. “Het zelfstandige waar zij het destijds over hadden, ervaar ik ook. Het begin van mijn traineeship was gericht op ontwikkeling. Dus kennis opdoen van relevante tools, software en technische vaardigheden. Nu ik op het einde kom, merk ik dat het verschuift naar echt werk voor de klant uitvoeren. Dus nog meer de praktijk. En dat is waar ik blij van word. Ervaring opbouwen. Het houdt in dat ik vier dagen per week voor de klant aan de slag ben en er 1 dag ruimte is voor ontwikkeling. Een verdeling die werkt. Het mooie is dat ik zelf de regie heb over die verdeling. Ik heb de vrije keuze om thuis of op kantoor te werken en ik heb geen vaste dagen die bestemd zijn voor de klant. Soms komt het voor dat ik op een dag werk uitvoer voor vier verschillende klanten. Die dynamiek maakt het heel afwisselend. Maar ook flexibel. Je krijgt de verantwoordelijkheid over je eigen planning. Daar hoort dus een stukje vrijheid bij, maar je maakt dus ook afspraken om werk op te leveren. Ik vind dat een fijne en volwassen manier van werken.”

Druk op de ketel

Het maken van je eigen planning kan er natuurlijk ook voor zorgen dat het soms drukke tijden zijn. Thies herkent zich daar wel in: “Het kan soms inderdaad hectisch zijn, maar eigenlijk vind ik dat juist leuk. Het heeft ook niet direct met een slechte planning te maken, we hebben gewoon drukke en minder drukke periodes in een jaar. Daarnaast ben ik het wel gewend om te werken in stressvolle omgevingen. Ik heb 10 jaar in de horeca gewerkt, waarvan een groot deel als kok in de keuken. Dat was pas aanpoten. Echt heel hard werken, maar daar heb ik wel geleerd hoe je met druk om moet gaan. Die ervaring helpt me nu nog steeds om de focus te behouden wanneer het hectisch is. Relativeren, denk ik. Extra gas geven wanneer het kan. Soms gas terugnemen om op tijd op te laden. Maar ik moet wel zeggen dat de drukte bij Axians heel anders is dan in de keuken. Maar grappig genoeg zijn er ook echt wel overeenkomsten. Het werken in een klein en hecht team bijvoorbeeld. En natuurlijk het contact met klanten. Leuk dat de ervaring uit een volstrekt andere branche nog steeds heel handig kan zijn.”

Blije huisgenoten

Buiten de eerdergenoemde overeenkomsten tussen de horeca en Axians is er voor Thies nog een waardevol voortvloeisel uit zijn tijd in de keuken. Zijn passie voor koken is nu namelijk een uitstekende manier om te ontspannen. “Koken is inderdaad nog steeds een grote hobby van mij. Ik woon samen met mijn huisgenoten en we vinden het top om vis of een goede ribeye op de barbecue te leggen. En in het weekend pak ik graag uit. Geen probleem om dan een paar uur in de keuken te staan om lekker dingen te bereiden. Buiten dat ik er relaxed van word, hoor ik mijn huisgenoten ook zelden klagen.” Om de balans tussen werk en privé goed te bewaken, leunt Thies niet alleen op zijn kookkunsten. Sporten is een andere goede manier voor hem om het hoofd leeg te maken. “Ik sport vrij veel. Fitness, wielrennen, hardlopen, allerlei sporten dus. Het is naast ontspanning ook een manier om mezelf uit te dagen. Dat wedstrijdelement is voor mij een goede manier om werk even van me af te zetten.”

Collega's en vrienden

Thies lijkt zijn balans goed gevonden te hebben. Wat daarin meespeelt is dat hij het heel goed naar zijn zin heeft in zijn business unit in Groningen. “Eigenlijk voelt het niet als werken met collega’s. Eerder als werken met kennissen en vrienden. Dat komt ook doordat we buiten het werk leuke dingen met elkaar organiseren. Dan krijg je natuurlijk sneller een goede band. Dit soort activiteiten wordt door Axians gestimuleerd, maar je wordt daar ook vrij in gelaten. Je krijgt de mogelijkheid aangeboden, zeg maar. Maar het is geen verplichting. Laatst hebben we een hardloopwedstrijd in Groningen gedaan met 20 man en we zijn ook een keer een weekend naar Brussel geweest. Als je zo’n band met elkaar opbouwt, motiveert dat alleen maar extra in je werk. Een stapje extra voor elkaar willen zetten. Een hechte club zijn we.”

Leer ons beter kennen

Maak een
afspraak met
Dian

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.