Let's meet / story

Binnen Axians lopen wij niet weg voor een beetje ChatGPT in ons werk.

Maar wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen ervan? Collega Johannes Schuitemaker geeft zijn visie op ChatGPT, dus laat je inspireren!

Johannes Schuitemaker


Artificial Intelligence (AI) bestaat al geruime tijd, maar maakt sinds relatief korte tijd haar introductie in het dagelijks leven van mensen. Eén van de meest bekende toepassingen van AI op dit moment is het gebruik van ChatGPT: dé tool met duizend en één toepassingen waarmee je gemakkelijk teksten genereert of bijvoorbeeld onderzoek doet naar beschikbare informatie. 

Binnen Axians is volop focus op innovatieve toepassingen zoals AI en ook wij lopen niet weg voor ChatGPT in ons werk. We spraken met collega Johannes Schuitemaker, Senior Developer en Integration specialist bij Axians, over zijn visie op AI en ChatGPT, de mogelijkheden en uitdagingen ervan en nog veel meer. Lees onderstaand interview en laat je inspireren door zijn kennis op dit gebied! 

Wat zijn de voordelen van Artificial Intelligence?
Er zijn talloze voordelen, maar ik denk vooral automatisering op een manier die tot voor kort ondenkbaar was. Er kunnen opeens door een veel groter aantal mensen taken worden uitbesteed aan een computer. Dit zal leiden tot een veel grotere productiviteit en in veel gevallen ook verbeterde kwaliteit. Het aantal mensen dat AI kan gaan gebruiken in het dagelijks werk is ook veel meer divers in vergelijking met de IT’ers die nu voornamelijk werk automatiseren, en dat zou mede kunnen zorgen voor andere en misschien ook wel betere producten.

Wat zijn de nadelen van Artificial Intelligence?
We moeten natuurlijk eerst nog door de hype cycle heen. Elke producent is er nu mee bezig en de mogelijkheden lijken eindeloos. Iedereen zal het willen toepassen, nodig of niet nodig, van de lokale snackbar tot aan de overheid. Daar zal nog een hoop rommel tussen zitten voorlopig en dat zal leiden tot ongelukjes en teleurstellingen. Daarnaast zijn er nog veel zorgen over de milieu aspecten, bias, privacy, auteursrechten en uiteraard werkgelegenheid.

Onder sommige mensen heerst angst voor AI, is dat terecht?
Voorzichtigheid lijkt mij altijd verstandig. Met name de chatbots zijn zo “goed” in taal dat de antwoorden min of meer voor waar worden aangenomen. Wat mij ook opvalt is dat bots bijna nooit “weet ik niet” zeggen. Net als met andere (internet) bronnen neem ik alle informatie met een kleine korrel zout en blijf ik zelf ook nadenken, vragen, onderzoeken en testen.

Wat verwacht jij van de rol van AI over 10 jaar in onze maatschappij?
AI zal voor een enorme verandering gaan zorgen, ook in de werkgelegenheid. Vaak zie je wel met dit soort disruptieve veranderingen dat er tegelijk weer nieuwe banen ontstaan. Je ziet al veel toepassingen ontstaan in tekst, beeld, geluid, video en natuurlijk IT. We leunen nu nog vooral op de modellen van de grote tech bedrijven, maar uiteraard wordt het nog veel interessanter als bedrijven hun eigen modellen gaan maken die expert zijn binnen het gebied waarmee ze primair geld verdienen. Ik denk dat we over 10 jaar sommige dingen echt wel fundamenteel anders zullen doen. Maar we moeten ook niet vergeten dat dit soort grote veranderingen nog best wat tijd nodig hebben voordat het echt helemaal gemeengoed is geworden. 10 jaar is in die zin niet heel lang en we zijn pas net begonnen wat AI betreft.

Wat is het verschil tussen AI, ‘machine learning’ en ‘deep learning’?
Laten we het ChatGPT zelf vragen 😊 “Terwijl AI een overkoepelende term is die verwijst naar het simuleren van menselijke intelligentie in machines, richt machine learning zich op het leren van modellen van data, terwijl deep learning specifiek gebruik maakt van complexe neurale netwerken voor diepgaande representaties van gegevens.” AI is dus breder dan machine learning en omvat andere technieken zoals rule-based systemen. Machine learning en deep learning zijn data-afhankelijk en vereisen grote hoeveelheden gelabelde data om effectief te leren.

Wat is jouw visie op ChatGPT?
Tja, het is een interface die verdraaid makkelijk te gebruiken is door jan en alleman. Dat verklaart ook het instant succes denk ik. Wat ik gaaf vind is dat het meer is dan een slimme Google, juist vanwege die dialoog. Je wisselt echt informatie uit binnen een context, je kunt terugvallen op dingen die eerder zijn gezegd, doorvragen, verfijnen, corrigeren. Allemaal onvergelijkbaar met een standaard zoekmachine. De echte kracht zal denk ik gaan zitten in uitwisseling van informatie tussen bots. Bots die samenwerken om een probleem op te lossen, nieuwe systemen die processen en informatie-uitwisseling tussen AI, klassieke software systemen én mensen gaan ondersteunen, sturen en continu verbeteren. Daar gaat mijn integratie hart sneller van kloppen.

Wat is het verschil tussen ChatGPT en GPT?
‘ChatGPT" is een variant van het GPT-3 model (Generative Pre-trained Transformer 3), speciaal afgestemd op conversatie en interactie met gebruikers in natuurlijke taal. Het is ontwikkeld door OpenAI. Het belangrijkste verschil tussen ChatGPT en eerdere versies van GPT ligt in de fine-tuning en training om beter te kunnen omgaan met conversaties.” Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen.

Wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen van ChatGPT
?
Het is een tool, die je goed of slecht kan gebruiken. We kennen allemaal wel de collega die met een probleem zit en de oplossing niet kan vinden, terwijl je zelf met precies de juiste steekwoorden direct de oplossing bovenaan de resultaten krijgt. Er zijn nu al “Prompt Master” trainingen (met certificaat!) waar je kunt leren hoe je het beste instructies kan voeren aan een bot om de beste resultaten te krijgen.

Wat zijn de grootste beperkingen van ChatGPT?
ChatGPT lijkt te kunnen nadenken, maar dat is natuurlijk niet zo. Het is niet sensitief, empatisch, creatief of grappig. Alles wat het kan komt voor uit modellen die leunen op bestaande informatie die ook nog eens grotendeels bij elkaar gejat is. Toch denk ik dat er toch min of meer per ongeluk nieuwe ideeën kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door bestaande ideeën te combineren op een manier die niemand nog heeft bedacht.

Kan ik het gebruiken voor mijn eigen informatie en documenten

Absoluut. Er zijn al veel tools die plugins hebben en ook low code en internet services waarmee je vrij gemakkelijk met drag en drop eigen tools en applicaties kunt maken die jouw werk gemakkelijker maken of zorgen voor meer productiviteit. Kijk eens op deze pagina  waar inmiddels al 8800 AI toepassingen op staan, gerangschikt op impact in jouw vakgebied. Als software ontwikkelaar gebruik ik het ook regelmatig. Soms om een vervelend stuk code of bijvoorbeeld testdata te generen, maar ook vaak als “leraar”. Want uitleg en voorbeelden zijn overal te vinden, maar ChatGPT kan voor mij code genereren die past in mijn context en die ook nog eens uitleggen hoe het precies werkt. Dit heeft voor mij veel toegevoegde waarde ten opzichte van een online training of artikel wat heel algemeen moet blijven om iedereen te kunnen aanspreken en wat vaak dus net niet aansluit bij mijn situatie.

Benieuwd naar wat Axians voor jou kan betekenen?
Wil jij meer weten over wat wij doen op het gebied van Data Analytics? Bekijk dan onderstaande verhalen van onze collega's of klik hier

Leer ons beter kennen

Neem contact op met
met onze recruiter Harm

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.