Let's meet / story

Je krijgt hier de vrijheid en de verantwoordelijkheid

Bij Axians hebben we oog voor onze medewerkers. Daarom vinden we het belangrijk dat collega’s de ruimte krijgen voor een goede verdeling tussen werk en privé. In een reeks interviews spreken we medewerkers van verschillende business units waarin zij vertellen wat voor hen die juiste balans oplevert. In dit artikel spreken we Niek (30) over het ontwikkelen met Mendix, de liefde voor Japan en het belang van een goed ritme. 

Niek Gerzon

Interesse in IT heeft Niek altijd al gehad. Waar hij in zijn jongere jaren veel computerspelletjes speelde en aan websites knutselde, verdween de voorliefde voor technologie op latere leeftijd iets meer naar de achtergrond. Tot het moment dat Niek aan een carrière begon te denken. Met een IT-traineeship rolde hij het vak in. “In 2019 kwam dit traineeship op mijn pad. Nu zijn dit soort leerwerktrajecten veel gebruikelijker, maar destijds was het vrij nieuw. Ik wist niet goed welke loopbaanrichting ik moest kiezen, maar ik wist wel dat ik IT altijd interessant vond. Zo ben ik begonnen bij een IT-bedrijf dat later is overgenomen door Axians en rolde ik eigenlijk automatisch het bedrijf binnen. En nu richt ik me op het visueel programmeren. ‘Blokjes slepen’, zeggen ze hier wel eens gekscherend. Maar het is natuurlijk veel meer dan dat. We programmeren echt naar de wens van de klant dus het gaat om het hele proces: meedenken met de klant, behoeftes goed uitvragen, een mooie story maken en dan gaan puzzelen. Tot we een product hebben waar de klant blij mee is. En daar word ik dan weer blij van.”

Oplossen van puzzels

Want juist dat puzzelen is wat Niek het meest waardeert in zijn werk. “Ja, het bouwen vind ik fijn om te doen. Ik merk gewoon dat mijn hersenen heel blij worden van het oplossen van deze puzzels. Mogelijkheden bedenken, uitproberen, verbeteren, elke stap die komt kijken bij het toewerken naar een eindproduct. En ik zeg nu wel een eindproduct, maar eigenlijk blijft de puzzel altijd veranderen. Als iets staat, ga je namelijk vaak weer door met aanvullende wensen van de klant. Daarnaast vind ik het heerlijk om met dit team te werken. Een jonge club die graag toffe dingen wil opleveren. We zijn open naar elkaar, zeggen wanneer er ruimte is voor verbetering, maar kunnen ook heel goed tegen elkaar zeggen ‘joh, lekker gedaan!’. Dat vind ik waardevol en dat werkt stimulerend.”

Grenzen aangeven

Het is ook een van de redenen waarom Niek haast elke dag op kantoor te vinden is. Als medewerker van Axians krijg je de vrijheid om zelf te bepalen of je thuis of op kantoor wilt werken. Maar Niek is daar heel duidelijk over: “Ik ben natuurlijk heel blij met die vrijheid en het kan ook heel praktisch zijn om vanuit huis te werken, maar ik heb echt een voorkeur voor het werken op kantoor. Ik vind het lastig om werk en privé te scheiden wanneer ik thuis werk. Je zit thuis achter je computer, het is dan heel verleidelijk om de tijd uit het oog te verliezen en langer door te werken. Soms is dat natuurlijk niet erg, maar zeker in de coronaperiode was dit best een valkuil. Op kantoor werk ik tot 17:00 of 17:30 en dan ga ik naar huis en dan blijft de laptop ook dicht. Dan hebben mijn hersenen even de kans om uit te gaan. Ik kan prima mijn grenzen aangeven, maar werken op kantoor maakt dat nog wat makkelijker. En daarbij vind ik het contact met collega’s gewoon heel belangrijk. Iemand in de ogen kunnen kijken is een andere manier van samenwerken dan elkaar bellen via Teams.”

Niet te druk, niet te rustig

Een ander belangrijk punt voor Niek in het bewaken van de balans tussen werk en privé, is ritme. “Klopt, ik heb in de loop der jaren gemerkt dat mijn lichaam behoefte heeft aan een bepaald ritme. Zoals bij veel studenten ontbrak dit in mijn studietijd. Uitslapen wanneer je wil, laat naar bed. En toen ik meer volwassen werd, ontdekte ik dat rust en regelmaat best belangrijk is. Dus wanneer ik vrij ben, sta ik nog steeds op dezelfde tijd op. Het voordeel is dat je dagen dan langer zijn en dat je dus meer kan ondernemen. Ik word daar rustig en blij van. Het is de kunst om het niet te druk, maar ook niet te rustig te hebben. Dus goed verdelen en niet een hele dag volplannen. Dat lukt niet altijd, hoor. En soms is dat ook prima. Zo vind ik het heerlijk om voor vrienden te koken. Dan sta ik gerust 5 of 6 uur in de keuken. Dat zou je kunnen zien als een dag volplannen, maar koken geeft dan juist weer ontspanning. Dus het is goed uitvinden wat energie geeft.”

Rode draad

Zijn kijk op het leven is gevormd door zijn liefde voor een ver en oosters land: Japan. Nadat hij op jonge leeftijd gefascineerd was geraakt door de keuken van dit land, heeft hij er uiteindelijk twee jaar gewoond, spreekt hij de taal en woont hij in Nederland samen met zijn Japanse vriendin. “Ja, je kan wel zeggen dat Japan als een rode draad door mijn leven loopt. Het is gewoon een heel indrukwekkend land. En mijn tijd daar heeft me ook voor een deel gevormd. Het is een heel introverte maatschappij dus ik heb in Japan echt geleerd om me goed in anderen in te verplaatsen en vooral tussen de regels door te lezen. Maar het is ook een land waar heel hard gewerkt wordt. Misschien wel té hard. Daarom ben ik mij zo bewust van die juiste verdeling tussen werk en vrije tijd. Juist door soms gas terug te nemen, kan je later beter werk leveren. Maar zeker wanneer je je werk leuk vindt, is het heel makkelijk om jezelf erin te verliezen.”

Voortdurend ontwikkelen

Niek zit goed op zijn plaats bij Axians. Hij leert elke dag en krijgt de ruimte om zijn kennis in praktijk te brengen. Bovendien ervaart hij de aanwezigheid van de verschillende business units als een pré. “De Axians-cultuur is heel prettig. Een heel open en menselijke sfeer waar we oog hebben voor elkaar. Als iemand na 17:30 nog druk aan het werk is, loopt er altijd wel iemand langs om te informeren of alles ok is. En om te vragen of het werk echt niet de volgende dag afgemaakt kan worden. Ik ervaar de vrijheid om zelf mijn dag zo effectief mogelijk in te delen en daar hoort dus ook verantwoordelijkheid bij. Niet alleen om mijn werk goed uit te voeren, maar ook om zelf de regie te voeren. Ik denk daarom dat dit een heel leerzame werkomgeving is met veel toekomstperspectief. Binnen Axians heb je natuurlijk veel verschillende units waardoor je relatief eenvoudig kan switchen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Dat wordt ook gestimuleerd en zo ontwikkel je dus ook een heel brede kennis. Erg waardevol.”

LEER ONS BETER KENNEN

Maak een
afspraak met
Harm

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.