Let's meet / story

"Techniek is waardeloos zonder de interactie met mensen”

Reitse, Technisch Consultant bij Axians, heeft in zijn 12,5 jaar de cultuur van innovatie en kennisdeling binnen het bedrijf op eigen wijze bevorderd. Met zijn expertise in Azure en dataplatforms, en door interne trainingen op te zetten, inspireert hij collega's en klanten om te blijven versnellen. Reitse: "Bij Axians kun je je eigen loopbaan vormgeven en je talenten volledig ontplooien."

Reitse Eskens

Kun je jezelf kort voorstellen en uitleggen wat je doet bij Axians? “Natuurlijk. Ik ben Reitse en ik werk al 12,5 jaar bij Axians Business Analytics in Groningen en Eindhoven, inclusief de tijd bij onze voorganger. Mijn huidige rol richt zich op alles wat met Azure en dataplatforms te maken heeft. Dit betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de architectuur van deze platforms en ervoor zorg dat alle benodigde resources aanwezig zijn. Mijn specialisatie ligt in data engineering, wat inhoudt dat ik de data van de bron naar de rapportage breng. Ik houd me niet bezig met de rapportage zelf, simpelweg omdat anderen daar beter in zijn. Daarnaast werk ik volgens de nieuwste technologieën, zoals Microsoft dat noemt "on the bleeding edge of technology". Ik heb ook de Microsoft MVP award in ontvangst mogen nemen en dit pas ik dagelijks toe in mijn werk. Ik test nieuwe technologieën om vroegtijdig kennis en ervaring op te doen, vorm mijn mening hierover en geef feedback aan Microsoft ter verbetering van hun technologieën, en deel mijn opgedane kennis met mijn collega’s. Het is een dynamische rol die continu blijft evolueren.”
Hoe ben je in deze rol terechtgekomen en wat drijft je om te blijven ontwikkelen? “Mijn reis begon op de supportafdeling, waar mijn nieuwsgierigheid naar SQL Server werd aangewakkerd. Ik hoorde dat de installatie van SQL Server slechts "next finish" was, maar met 3,5 gigabyte aan programmatuur leek dat te simpel. Dit wekte mijn interesse en ik besloot alles uit te zoeken en te proberen. Hierdoor werd ik specialist in SQL Server. Toen Azure opkwam, ben ik me vanaf 2017 intensief gaan verdiepen in deze technologie. Axians heeft me altijd gesteund in mijn drang naar kennis en innovatie. Deze steun zorgde ervoor dat ik kon blijven groeien en anderen kon inspireren met nieuwe technieken en methodes.”
Kun je een voorbeeld geven van hoe de organisatie jou heeft geholpen om te versnellen? “Een treffend voorbeeld is een situatie van enkele jaren geleden. Tijdens een meeting stelde onze business unit manager voor om onze eigen trainingen te ontwikkelen, omdat we te veel afhankelijk waren van externe leveranciers. Ik stelde voor om een SQL Server basistraining te creëren, aangezien veel klanten moeite hadden met het schrijven van queries. Mijn manager gaf me een week om dit te realiseren. Deze opdracht was uitdagend, maar ook een bevestiging van het vertrouwen dat de organisatie in mij had. Dit soort kansen zorgen ervoor dat je je volledig gesteund voelt en de vrijheid hebt om te experimenteren en te groeien.”
En waarom denk je dat jij een echte versneller binnen Axians bent? “Ik heb zelf vaak het initiatief genomen om nieuwe ideeën en projecten voor te stellen, waardoor ik een katalysator werd voor verandering. Dit heeft geleid tot een sneeuwbaleffect, waarbij steeds meer collega’s en teams worden gestimuleerd om hun talenten en ideeën te ontwikkelen. Het is belangrijk voor mij dat iedereen de kans krijgt om hun talenten volledig te ontplooien, ongeacht of dat nu op het gebied van Microsoft-technologieën is of iets anders. Die basis is er nu echt binnen deze organisatie.”
En als je kijkt naar jouw vakgebied, welke innovaties verwacht in de toekomst? “Op dit moment ligt de grootste versnelling binnen het Microsoft Cloud Platform bij Microsoft Fabric, een nieuwe technologie die vorig jaar is geïntroduceerd en wordt continu doorontwikkeld. Veel producten komen nu tot stilstand omdat ontwikkelaars zijn overgestapt op Fabric. We zijn momenteel bezig om een robuust product te bouwen voor onze klanten, gebaseerd op een visie van een standaard architectuur die flexibel is aan te passen aan de specifieke behoeften van elke klant. Als technisch consultant heb ik ook veel contact met Microsoft om verbeterpunten aan te kaarten, waardoor ik een kleine maar significante invloed kan uitoefenen op de verdere ontwikkeling van deze producten.”
Wat maakt Axians de ideale plek voor professionals die willen versnellen, innoveren en vooruitlopen? “Bij Axians kun je je eigen loopbaan vormgeven alsof je een ondernemer bent binnen een groter geheel. Je krijgt de vrijheid om je te specialiseren in gebieden die je interessant vindt, mits je deze kunt koppelen aan klantbehoeften. Dit betekent dat als je een goed idee hebt en een overtuigende case kunt maken, je de volledige steun krijgt om dit te realiseren. Dit ondernemerschap binnen de organisatie, gecombineerd met een cultuur die persoonlijke groei en kennisdeling waardeert, maakt Axians de perfecte plek voor iedereen die wil versnellen en innoveren. De focus ligt niet alleen op technologie, maar ook op de menselijke interactie en samenwerking, wat essentieel is voor echte vooruitgang.”

Leer ons beter kennen

Maak een
afspraak met
Marit

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.

Mis jouw droombaan niet!

Stel een job alert in en wij houden je op de hoogte van alle nieuwe en relevante vacatures.